IJskoffie

Recepten

Ik ben een coffee addict, maar als de thermometer zoals afgelopen week ’s morgens vroeg al +25°C aangeeft is de zin in een warme kop koffie toch wat minder bij mij. IJskoffie biedt dan soelaas! Al drink ik die dan wel eerder in de namiddag dan vroeg in de ochtend.

Ook ijskoffie kan je zowel gezond als zondig maken. Wat je sowieso nodig hebt zijn koffie en melk. Omdat ik lactose zoveel mogelijk probeer te vermijden, kies ik vaak voor lactosevrije melk of een plantaardige variant zoals havermelk. Ik ben vooral fan van die van Oatly, waar je zowel een normale als barista edition van hebt. Tip: de laatste is ideaal om op te schuimen.

Mijn gezonde versie van ijskoffie is een iced latte. Heb je het liever wat straffer? Varieer dan gerust met de verhouding espresso vs. melk!

Voor mijn zondige versie van ijskoffie ben ik gezwicht voor een recente hype, namelijk dalgona koffie. Dit Koreaanse ijskoffierecept is immens populair geworden in het begin van de Coronacrisis. Je klopt gelijke hoeveelheden oploskoffie, suiker en water op tot een opgeklopt-eiwit-achtige room die je aan koude melk toevoegt voor de ultieme zondige ijskoffie. Je kan de room #dalgonacoffeechallenge wise met de hand opkloppen, maar ik raad je toch aan om een mixer te gebruiken want anders ben je wel even bezig. Al rechtvaardigt het harde werk natuurlijk wel deze zondige beloning. ; -)

GEZOND

Ingrediënten

80 mililiter espresso
150 mililiter havermelk, eventueel opgeschuimd (dat kan ook koud!)
Mespuntje kaneel
Scheutje honing
2 ijsblokjes

Bereiding

Zet twee kopjes espresso (ongeveer 80 mililiter) en laat afkoelen.

Voeg de havermelk toe aan de koude koffie samen met het kaneel, de honing en de ijsblokjes. Roer goed door. Je kan het geheel eventueel kort blenden maar dat is geen must.

Optioneel: strooi wat kaneel over de ijskoffie.

ZONDIG

(a.k.a. dalgona koffie)

Ingrediënten

1 eetlepel oploskoffie
1 eetlepel kristalsuiker
1 eetlepel koud water
150 mililiter volle melk

Bereiding

Voeg de oploskoffie, de kristalsuiker en het water samen in een kommetje en klop met een mixer tot een luchtige room die bleek is van kleur. Hij is net als opgeklopt eiwit goed als je hem boven je hoofd kan houden. : -)

Doe de melk in een groot glas en voeg de koffieroom toe. Roer door met een lepel zodat de smaken goed vermengd raken; de room op zichzelf is namelijk nogal straf. Je kan eventueel ijsblokjes toevoegen, maar als de melk goed koud is, is dat niet nodig.

Cheers!

Heb je één van de recepten gemaakt? Ik ben benieuwd naar het resultaat! Vermeld @gezondig op Instagram en gebruik de hashtag #gezond of #zondig.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *