Granola

Recepten

Tijd voor het eerste receptenduo op GE-ZOND-IG: granola! Want een food blog is geen food blog zonder granola recept,
right? ; -) En ook omdat ik naar granola recepten de meeste vraag krijg van mijn omgeving. Vaak deel ik dan het recentste recept dat ik uitgeprobeerd heb en dat me beviel, maar bij deze dus mijn enige echte eigen recepten! Met elementen van alle versies die bij mij ooit al de revue zijn gepasseerd.

Veel mensen denken dat granola by default gezond is maar dat is niet het geval, al zitten granola recepten vaak wel een beetje tussen het gezonde en het zondige in. Perfect dus om mee van start te gaan, en de receptuur van uit elkaar te trekken in een gezonde en een zondige versie.

Havermout, noten, kokosolie, zoetstof en zout zijn wat mij betreft essentieel voor een lekkere granola, maar daarnaast valt er met de ingrediënten eindeloos te variëren. Granola kan je supergezond maken, maar het kan ook de ultieme guilty pleasure zijn. Van knapperig geroosterde zaden en pitten (gezond!) tot chocoladedruppels die gedeeltelijk wegsmelten wanneer je ze door de nog warme granola mengt (zondig!). Beiden heerlijk, het is maar waar je zin in hebt. Zo maak ik voor een potluck brunch met vriendinnen meestal de zondige versie, terwijl ik voor door de week eerder de gezonde versie zal preppen om
mijn werkdagen gezond te kunnen beginnen.

Wil je liever een tussenversie maken met elementen van beiden of ingrediënten toevoegen/weglaten? Go ahead, voel je vrij om te experimenteren! Met granola kan dat. Met mijn twee ‘uitersten’ zet ik je graag op weg!

GEZOND

Ingrediënten

250 gram havermout
75 gram ongebrande amandelen en/of pistachenoten
50 gram pompoenpitten
50 gram zonnebloempitten
1/4 theelepel zout
1/4 theelepel kaneel
1/4 theelepel kardemom
100 gram kokosolie
80 gram ahornsiroop
50 gram kokossnippers en/of kokosrasp
2 eetlepels gepofte quinoa
2 eetlepels gepofte spelt
1 eetlepel hennepzaad
1 eetlepel lijnzaad
50 gram gedroogde veenbessen en/of rozijnen

Bereiding

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Hak de noten in grove en minder grove stukken. Je kan er ook een aantal heel laten. Meng de noten met de havermout, de pompoenpitten, de zonnebloempitten, het zout, het kaneel en de kardemom in een kom goed door elkaar.

Smelt de kokosolie indien nodig in een steelpannetje (als je kamertemperatuur 25 graden of hoger is, is hij normaal gezien al vloeibaar). Haal de pan van het vuur, voeg de de ahornsiroop toe en meng met een garde. Giet het mengsel over de droge ingrediënten en meng opnieuw goed door elkaar.

Spreid de granola uit over een met bakpapier beklede bakplaat en zet 15 minuten in het midden van de oven. Hussel elke 5 minuten even door. Voeg na 15 minuten de kokos, de gepofte quinoa, de gepofte spelt, het hennepzaad en het lijnzaad toe. Zet nog 5 à 15 minuten in de oven en controleer om de paar minuten zodat hij zeker niet aanbakt. Als de granola lichtbruin is, is hij klaar!

Haal de granola uit de oven en laat afkoelen op de bakplaat. Voeg de gedroogde veenbessen en/of rozijnen toe wanneer hij volledig is afgekoeld. Bewaar de granola in een luchtdichte pot. Een weckpot of koekblik is ideaal! Je kan hem makkelijk enkele weken bewaren.

Combineertip: lekker met kokosyoghurt, kefir of melk en vers rood fruit!

ZONDIG

Ingrediënten

250 gram havermout (Tip: gebruik 50/50 grove en fijne havermout zodat de granola grover clustert)
75 gram ongebrande pecannoten en/of hazelnoten
75 gram patisseriebloem
75 gram kristalsuiker
1/2 theelepel kaneel
1/4 theelepel zout
110 gram kokosolie
85 gram honing
1/2 theelepel vanille aroma
50 gram pure chocolade (Idealiter chocoladedruppels, ook wel callets genoemd)

Bereiding

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Hak de noten in grove en minder grove stukken. Je kan er ook een aantal heel laten. Meng de noten met de havermout, de bloem, de suiker, het zout en het kaneel in een kom goed door elkaar.

Smelt de kokosolie indien nodig in een steelpannetje (als je kamertemperatuur 25 graden of hoger is, is hij normaal gezien al vloeibaar). Haal de pan van het vuur, voeg de de honing en het vanille aroma toe en meng door elkaar met een garde. Giet het mengsel over de droge ingrediënten en meng opnieuw goed door elkaar.

Spreid de granola uit over een met bakpapier beklede bakplaat en zet 2 à 3 keer 10 minuten in het midden van de oven tot hij lichtbruin is. Hussel de granola tussen elke bakbeurt goed door elkaar zodat hij gelijkmatig bakt (hij bakt een stuk sneller aan de kanten). Tijdens de laatste 10 minuten kijk je best elke paar minuten want granola brandt snel aan!

Als je een reep chocolade gebruikt, hak deze dan in stukjes. Strooi de helft van de chocolade over de granola van zodra hij uit de oven komt, en meng zodat een deel zich verspreidt maar er ook wat hoopjes overblijven en er ook nog granola onbedekt is. Laat de granola afkoelen op de bakplaat zodat hij kan clusteren. Tip: duw eventueel wat aan om het clusterproces te versterken.

Voeg de andere helft van de chocolade toe nadat de granola volledig is afgekoeld. Bewaar de granola in een luchtdichte pot. Een weckpot of koekblik is ideaal! Je kan hem makkelijk enkele weken bewaren.

Combineertip: lekker met volle Griekse yoghurt of melk en banaan, of gewoon zo als snack!

Heb je één van de recepten gemaakt? Ik ben benieuwd naar het resultaat! Vermeld @gezondig op Instagram en gebruik de hashtag #gezond of #zondig.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *